14/1/14

L'ADF de l'Albiol diu NO a la MAT

Després de que tres dels quatre membres de la junta (amb l'abstenció del quart) donessin el seu vist i plau, l'agrupació dóna suport al manifest de la Plataforma del Camp en Defensa de la Terra i el Territori, adjunt a continuació, amb el qual es preten aturar un dels projectes de Red Eléctrica de España. Aquest projecte preten obrir en canal el territori per instal·lar-hi una línia elèctrica de molt alta tensió, juntament amb tots els impactes que l'acompanyen: al paisatge, a la fauna, a la economia local i a la nostra pròpia salut. Estem parlant de la MAT.


Plataforma del Camp
en Defensa de la Terra i el Territori

Qui som?

La Plataforma del Camp en Defensa de la Terra i el Territori neix com a associació arran de l'anunci de la construcció d'una línia de molt alta tensió (MAT) al nostre territori, fet que ens ha dut a posar-nos en contacte gent de diferents municipis del Camp de Tarragona amb les mateixes inquietuds. La Plataforma representa una associació amb un caràcter assembleari, transversal i que té per objectius preservar una idea de territori en sentit ampli, tenint en compte l'entorn rural, la pagesia, el medi ambient i l'equilibri paisatgístic. La nostra forma de treball és en comissions; actualment hem organitzat la campanya de NO A LA MAT.

Què és la MAT?

Red Eléctrica de España ha projectat una línia de molt alta tensió que afectaria sis comarques ebrenques i del Camp de Tarragona en els seus 101,10 km de recorregut (Matarranya, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp i Tarragonès). En total es comptabilitzen fins a 17 poblacions afectades: el Masroig, Falset, Pradell de la Teixeta, Duesaigües, Riudecols, Alforja, l’Aleixar, Almoster, la Selva del Camp, Alcover, el Rourell, Vallmoll, la Secuita, els Garidells, Perafort i Vilallonga del Camp.

Perquè no volem la MAT?

L’objectiu del projecte, segons Red Eléctrica, és poder donar sortida a la generació eòlica existent i prevista a la zona, ja que l’actual línia no té prou capacitat i pateix sobrecàrregues. Però sembla ser que la connexió amb la zona del Matarranya pretén també donar sortida ràpida a l’energia generada per les centrals tèrmiques de cicle combinat de la zona i crear una autopista energètica que finalment acabi interconnectant amb l’alta tensió del nord del Principat i França, amb l’Estat Espanyol i amb el nord d’Àfrica. L’Estat espanyol genera més energia de la que consumeix i, per tant, en ven a l’exterior, de manera que aquesta necessitat d’ampliació de capacitat de transport energètic només respon a interessos comercials.

En un moment en què a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona s’intenta fer una revitalització de l’espai centrada en el paisatge, els seus valors intrínsecs i la recuperació econòmica sostenible, projectes com la MAT trenquen de dalt a baix aquest esquema. A més, ja existeixen set línies de molt alta tensió: cinc, de 400 kV,  procedents d’Ascó i Vandellós i dues, de 220 kV, de Riba Roja i els Aubals, de manera que ja hi ha suficient infraestructura per evacuar l’energia. Recordem que el 75 % de l’electricitat catalana s’està produint a la província de Tarragona, segons dades de REE, Eoliccat i del mateix Ministerio de Industria, relatives al període 2010 - 1011.

En un país com el nostre, que es diu democràtic, trobem imperdonable que des de les institucions polítiques no es consulti la població, la qual representa, per a projectes d’aquestes característiques, i que una qüestió tan crucial com el model energètic no sigui sotmesa a debat públic. (Fragments del Manifest en contra la MAT de Xarxa Sud)

Per a més informació: