Accés de boletaires

  1. No entris en finques privades, tinguin o no tanca que així ho senyalitzi. A ningú li agrada que li entrin a casa i, a més, poden haver-hi gossos sense lligar.
  2. No gratis el terra amb cap eina, ni aixequis la fullaraca. Amb aquestes pràctiques impedeixes l'aparició de més bolets en aquell lloc.
  3. No tallis els bolets amb un ganivet; arrenca'ls suaument del terra. D'aquesta manera no perjudiques el micel·li.
  4. Procura no recollir els bolets vells ni els petits. Cal recordar que tots els bolets acompleixen una missió en el bosc. Els petits no han tingut temps de produir espores i els vells, sovint sense valor culinari, poden repoblar els boscos i garantir la continuitat de l'espècie
  5. Posa els bolets recollits en un cistell de vímet, i no pas en bosses de plàstic. Els bolets es conservaran millor i aniràs sembrant les espores pel bosc.
  6. Agafa només els bolets d'espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que sàpigues identificar del cert. Cal tenir en compte que, després de la pluja, es poden descolorir o, contràriament, poden estar massa acolorits per haver absorbit humitat. També poden haver perdut part de l'ornamentació i això podria confondre'ns. Davant de qualsevol dubte, no s’han d’agafar mai i menys encara menjar-se’ls.
  7. Rebutga els exemplars trencats, els que ja s'han començat a descompondre o els que estan florits, amarats d'aigua o s'han gelat durant la nit.
  8. No deixis restes de l'activitat al bosc. La majoria de deixalles no es descomposen, embruten o poden ser un perill. Recorda també que les deixalles ecològiques no deixen de ser deixalles.
  9. Evita els sorolls innecessaris i els crits. Destorben la pau del bosc, poden espantar els animals i alterar els seus costums.
  10. No encenguis mai foc al bosc i vigila les cigarretes. La majoria dels incendis forestals comencen amb un descuit.