Accés de caçadors


Les armes són objectes inerts i inofensius en si mateixos, el seu perill només està en les mans de l'home que les manipula. És imprescindible conèixer-les bé i seguir uns quants consells de seguretat.

 • A la llar guarda les armes sempre sense carregar, en un lloc sec i segur fora de l'abast dels nens, i amb els cartutxos allunyats de conduccions elèctriques.
 • Al cotxe protegir els cartutxos de la calor excessiva del sol, tub d'escapament o la calefacció. Poden elevar perillosament la pressió dels mateixos en el moment del tir.
 • Abans de caçar cerciora't que utilitzes sempre el cartutx i el perdigó adequats per a les diferents modalitats de caça i escopeta.
 • Durant la caça:
 1. Porta sempre l'arma dirigida cap al sòl o cap al cel, mantenint aquest costum inclús en solitari i parant atenció a la CORRETJA de subjecció de l'arma. Mai dur l'arma carregada sobre l'esquena.
 2. L'escopeta ha d'estar sempre oberta i descarregada. Carrega l'arma NOMÉS en l'últim moment, mantenint el dit prop del gatell a l'hora de realitzar el tir, no abans ni després.
 3. És preferible anar sempre amb el dispositiu de seguretat activat i desactivar-lo únicament a l'hora de disparar.
 4. Treu els cartutxos o bales abans de franquejar qualsevol obstacle (rierols, filats, barreres de pedra).
 5. NO utilitzis l'arma per a moure mates. Està pensada i realitzada únicament per a disparar. No et recolzis en l'escopeta o el rifle per a aixecar-te, caminar o saltar.
 6. Verifica periòdicament que cap objecte estrany s'ha introduït accidentalment en els canons, sobretot després de disparar o travessar zones de vegetació espessa.
 7. Quan disparis sobre una peça de caça assegura't de que està clarament a la vista, amb la suficient visibilitat i seguretat de no posar en perill persones, companys o animals en els quals puguem impactar. 
 8. NO disparis sobre matolls pel simple fet que es moguin.
 9. NO disparis mai cap a canvis de rasants ni per sobre d'altres caçadors. Mai realitzar tirs rasants amb armes ratllades donat el seu enorme abast efectiu.
 10. NO disparar mai sobre una peça que està fora de l'abast efectiu de l'arma i/o cartutx.

  A les BATUDES, conegui la situació dels seus companys. Precaució amb altres quadrilles que es creuin amb nosaltres. Extremi la precaució en les zones de forest o vegetació espessa. Pensi en el seu gos o en els dels seus companys a l'hora de disparar, no ho faci si no està convençut.

  En els LLOCS FIXOS, arribi a ells amb les armes enfundades i surti igual. No dispari en direcció als altres llocs fixos. No es mogui amb l'arma carregada entre els llocs ni surti a cobrar amb l'escopeta en la mà.

  En els LLOCS DE CAÇA MAJOR, marqui la seva posició pel que fa als altres caçadors. Traci una línia imaginària i no dispari en direcció als altres llocs. Marqui la seva zona de tir i fins i tot redueixi-la si hi ha possibilitat de rebots. La possibilitat de rebots sempre s’ha de tenir en compte.