Accés excursionista

Per tal d’evitar possibles accidents, és molt important que els practicants tinguin presents algunes mesures preventives en el moment de planificar les sortides i al llarg de l’activitat. També és de vital importància ser conscients que cal anar ben equipats i tenir una condició física i psíquica adequada al nivell d’esforç de l’activitat.


Des de l'1 d'octubre de 2009, la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments cobra una taxa en aquells rescats o salvaments en el medi natural que s'hagin produït en algun dels supòsits següents:

 • Si té lloc en zones assenyalades com a perilloses
 • Si les persones rescatades o salvades no duen l'equipament adequat a l'activitat
 • Si la persona que sol.licita el servei ho fa sense motius objectivament justificats
El cost de cada salvament es calcula en base a les taxes actualment vigents: 30 €/hora per bomber que hagi treballat en el servei; 39 €/h per cada vehicle que hi hagi intervingut; i 2.271,5 € per cada hora de vol dels mitjans aeris que es mobilitzin.
 1. Planifica bé l'excursió. En cas de no conèixer la zona consulta guies i planells.
 2. Abans de sortir, tingues en compte l'estat del temps. Si el pronòstic no és bo, desisteix de fer la sortida. Recorda que, a la muntanya, les condicions meteorològiques poden empitjorar de forma sobtada.
 3. Ves sempre acompanyat o, en tot cas, comunica a algú l'activitat i l'hora de tornada prevista.
 4. Ves equipat de forma adequada a l'activitat (roba, calçat...). Es recomana anar al bosc amb roba vistosa, de colors vius, com el taronja o el groc, per a facilitar la localització en cas de pèrdua.
 5. Que no et falti mai l'aigua. Hidrata't bé cada 30 min. i evita beure aigua de rius o rierols.
 6. Porta una mica de menjar sòlid coherent amb la durada, com per exemple entrepans, fruita o altres aliments que no comportin emboltoris.
 7. No apuris el temps de l'activitat. Dins de la durada total que has calculat comptabilitza el temps en fer el camí de tornada amb marge suficient per a que no et fosquegi, especialment durant l'hivern.
 8. És bo prendre punts de referència per a orientar-te, com per exemple el lloc on has estacionat el cotxe, una línia elèctrica, un rierol d'aigua...
 9. Si t'agafa el fred no deixis de caminar fins a trobar un mitjà de transport o una via d'accés. No fagis foc sota cap circumstància.
 10. En cas de pèrdua o accident avisa als serveis d'emergències a través del 112.