10/6/12

Campanya de prevenció d'incendis forestals



Una xerrada esplèndida sobre els perills i les mesures a prendre encetava la campanya preventiva contra incendis de la mà dels Bombers de la Generalitat. Aquesta campanya comença, tot i portar ja una cua massa llarga de mesos secs, abans que comenci l'estiu, d'aquesta manera queden afermats els coneixements que tothom hauria d'adquirir de cara l'estiu i que, any rera any, cal repassar.

El desplegament fotogràfic dels Bombers i els estudis del comportament que té el foc en urbanitzacions com la nostra va sorprendre als assistents molt positivament ja que, a més de ser molt instructiu, vàren poder veure a vista d'ocell quines serien les conseqüències inmediates d'un incendi a Les Masies Catalanes, quin mètode utilitzen els bombers per actuar i de quina manera es poden impedir les formes més típiques de propagació. Des del disseny i la orientació dels carrers fins a la ubicació topogràfica del nucli urbà, tot passant pels materials emprats durant la seva construcció. El cap de Bombers va deixar clar que, d'entre tots aquests factors, tot suma o tot resta davant de les flames, però la cura dels trossos particulars, el comportament dels ciutadans i l'interès per saber com actuar, resulten molt més decisius del que estem acostumats a pensar.

Els següents de la llista en participar no van quedar sota el llistó. Juntament amb els experimentats organitzadors de diverses colles de diables un sèquit de petards, trons i voladors van quedar exposats damunt la taula. Conèixer els tipus de petards que hi ha, els porcentatges d'errors que dónen i les lleis que regulen la seva utilització van ser algunes de les nombroses aportacions que molt amablement ens van facilitar. Aportacions que canvien amb els anys i que cal actualitzar fins i tot aquí, on és totalment prohibit encendre material pirotècnic. Ara ja sabem perquè.

De poc serveixen les queixes i les lamentacions un cop han passat els accidents que, malauradament, aquest any han començat fuetejant amb força a Catalunya, i concretament l'Albiol, abans inclús de començar la temporada de risc. L'estiu es presenta molt vulnerable. Així doncs, esperem que, tot seguint el consell dels qui més cendres han trepitjat, creixi aquest interès per defensar allò que tenim.