27/9/14

Excursió ADF Festes de St. Miquel


Una breu xerrada va donar pas a la petita excursió en busca dels fugitius i, masses vegades, desconeguts mamífers salvatges, habitants de la nostra terra que lluiten nit i dia per fer-se un espai en mig de tant "progrés". El mateix progrés que converteix a qualsevol de nosaltres en un ignorant de la fauna que l'envolta. Afortunadament, i amb l'empenta d'entitats com la nostra, sempre aconseguim trobar persones amb vocació medio-ambiental disposada a compartir experiències i coneixements perduts. Aquesta vegada no ha calgut anar gaire lluny per trobar una veu que amaini la curiositat i ens obri tot un front d'inquietuds envers allò que més a prop està de nosaltres mateixos: la natura!

El guiatge de l'excursió va anar a càrrec d'en Josep Triguero i la Lidia Guerrero, veïns del nostre municipi compromesos amb un projecte de formació nadiu: L'escola MEDICAGO. Tots dos van acabar de desvetllar-nos davant el local de l'ADF a les 9:30 d'un dissabte, amb una breu explicació dels mamífers que podem trobar-nos. Ah! però no hi va haver pas cap desfilada. Ens vam haver de fer petits exploradors per anar seguint i descobrint els rastres que acostumen a deixar durant la nit. I és que són cars de veure aquests veïns!

5 minuts més tard ja ens havíem convertit tots en grans investigadors per interpretar les pistes que anaven apareixent. Una petjada, unes engrunes o unes... deixalles orgàniques, es convertien en polèmics debats sobre possibles conjectures del presumpte responsable. Sort que vam tindre! de poder comptar amb el suport constant dels entesos. La passejada va recórrer el vessant sud, aquesta vegada pel GR 65-5 i fins als plans de maidéu, per després enfilar-nos per la font de casa i fins al poble. Un petit recorregut que, sorprenentment, estava ple de trames i històries per interpretar: des de l'omnipresent senglar fins al tímid esquirol, tot passant pel teixó o el cabirol.

Finalment, el recorregut de la sortida arribava fins al poble per encetar les festes de Sant Miquel, la festa Major de l'Albiol. Molt interessants van ser algunes reflexions sobre quina fauna tenim, i com n'està de lligada al medi que ens conforma. Ens acomiadem enguany d'aquestes petjades marcades al fang, que tan lluny estan de semblar-se a la petjada que nosaltres, acostumats a fer servir la paraula "progrés", deixem al nostre paisatge.